Brojni uzvanici u majicama s porukama potpore Uni i Neretvi, čiji dizajn potpisuje svjetski poznata bh. umjetnica Šejla Kamerić u suradnji s Fondacijom ACT

Na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala glumci se pridružili borbi za spas rijeka u BiH

22.08.2024.
u 15:11

Kad je poznata hollywoodska zvijezda Leonardo DiCaprio sa Zakladom "Robert Redford" još 2020. godine podržala Koaliciju za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini u borbi za zabranu gradnje malih hidroelektrana i nelegitimnog iskorištavanja rijeka i resursa u BiH, upozorivši na društvenim mrežama na probleme, upoznajući tako svoje pratitelje o kampanji koju je pokrenula spomenuta koalicija, borba za spas prirodnih bh. dragulja proširila se s godinama i na brojne druge poznate osobe.

Tako su se za vrijeme jubilarnoga, 30. Sarajevo Film Festivala među brojnim uzvanicima na crvenom tepihu, uz aktivistice Fondacije Atelje za društvene promjene ACT Marselu Pećanac i Lejlu Kusturicu, koje se bore za spas rijeka Une i Neretve, našli i brojni glumci, redatelji te drugi filmski radnici, i to ne samo iz BiH. Među ostalima, bili su tu Goran Bogdan, Mirvad Kurić, Feđa Štukan, Rade Šerbedžija, Srđan Vuletić...

- Njihova podrška ovim važnim borbama u tijeku najvećeg i najznačajnijeg filmskog događaja u okružju izazvala je veliku pozornost i omogućuje da apeli za obranu naših prirodnih resursa dođu do velikog broja ljudi. Dok su rijeke diljem Balkana napadnute različitim štetnim projektima, koji ozbiljno prijete njihovu opstanku, iz dana u dan raste podrška borbama ljudi iz lokalnih zajednica koji se udružuju kako bi spasili rijeke koje život znače. Mi istinski vjerujemo da umjetnici i aktivisti, kada djeluju sinergijski, mogu učiniti svijet boljim mjestom - kazale su, među ostalim, za medije aktivistice, napominjući pritom da i dalje postoje planovi za izgradnju oko 3000 malih i velikih hidroelektrana na Balkanu.

Majice je, inače, dizajnirala svjetski poznata bh. umjetnica Šejla Kamerić u suradnji s Fondacijom ACT, a u sklopu, navodi se, svoje kontinuirane podrške obrani bh. rijeka. Potpora koju su izrazili glumci i brojni drugi filmski radnici izazvala je veliku pozornost.

Napomenimo i kako je, dok se na SFF-u aktivisti bore za spas rijeka, Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata RH investitoru na rijeci Uni zabranila radove na izgradnji male hidroelektrane Una-mlin, snage 160 kW, u području ekološke mreže Natura 2000. – HR 2001069, kanjon Une.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?