Otvoren 30. SFF

Svečano je otvoren jubilarni 30. Sarajevo Film Festival

16.08.2024.
u 21:03

Defileom zvijezda na crvenom tepihu, ispred Narodnog pozorišta, otvoren je jubilarni 30. Sarajevo Film Festival.

Publika će u narednim danima imati priliku uživati u gledanju više od 250 filmova, a za nagradu "Srce Sarajeva" natjecat će se 57 filmova.

SFF je otvoren projekcijom filma "Nakon ljeta" režisera Danisa Tanovića, a to će biti i svjetska premijera ovog ostvarenja.

Film će istovremeno biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu Stari Grad i u Ljetnom kinu Centar "Safet Zajko“, a njegovom premijerom počinju projekcije SFF-a i u Mostaru - u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Tuzli - u Bingo Ljetnom kinu Tuzla. Ovaj film će biti prikazan izvan konkurencije za nagrade, jer je Festival sudjelovao u njegovoj produkciji.

Osim projekcija više od 250 filmova i druženja na festivalskom trgu, posjetitelji će moći uživati u noćnom životu u gradu s bogatom poviješću.

Čast da vodi svečanost otvorenja 30. izdanja SFF-a pripala je glumici Maji Izetbegović, koja je odrastala uz ovaj festival.

- SFF je obilježavanje tri desetljeća Festivala. Međutim, naše iskustvo u proteklih 30 godina ukazuje da refleksija na najteža vremena, kroz dijalog i umjetnost, koja nije samo važna već i neophodna ako želimo napredovati.

Ovo izdanje SFF-a donosi brojne novine, nove lokacije koje će, nadamo se, postati novi kulturni centar te potaknuti mlađe generacije na očuvanju kulture - rekao je Jovan Marjanović.

Poruku je poslao i Danis Tanović.

- Sretan rođendan svima nama jer ovo je naš Festival. Nadam se da ćete uživati u gledanju filma barem onoliko koliko smo mi dok smo ga pravili. Hvala Vam - poručio je Tanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?